Online infosessie vrijzinnige feesten in coronatijd - 23 februari 2021

Ik schrijf me in

Save the date! Dinsdag 23 februari, 19.00-20.30 uur
Online infosessie over vrijzinnig feesten in coronatijd
Georganiseerd door het Humanistisch Verbond

Hoera, de tijd van de Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd komt eraan!
Aaargh, en wat met corona?!

De tijd van de Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd is weer aangebroken. Velen van jullie zijn actief betrokken met het organiseren van deze mooie overgangsfeesten. Vorig jaar was het door corona een hele uitdaging: sommige feesten zijn kunnen doorgaan (al dan niet in aangepaste vorm), andere jammer genoeg niet (zelfs bij herhaald uitstel). Dit jaar is er nog steeds veel onzekerheid en misschien ook onduidelijkheid van wat mogelijk is.

Vanuit het Humanistisch Verbond i.s.m. deMens.nu, RIKZ.Z en Hujo bieden we daarom een online infosessie aan waarin we een stand van zaken rond corona willen geven, met coronaproof tips en inspirerende voorbeelden van jullie collega's. We staan ook uitgebreid stil bij het online alternatief Feest in je kot. En er is uiteraard gelegenheid om de vragen te stellen waar jullie heel waarschijnlijk allemaal mee zitten.

Hou alvast de datum vrij in jullie agenda: dinsdagavond 23 februari, van 19.00 tot 20.30 uur (via het platform Zoom).
Volgende week krijgen jullie een uitgebreid bericht met het programma en praktische info.
Mocht je niet aanwezig kunnen zijn, dan kun je ons gerust van tevoren je vragen bezorgen.
Inschrijven kan alvast nu al via deze link.

In de media

Zoals jullie wellicht gehoord of gelezen hebben (onder meer op VRT en in sommige kranten), is er een enigszins verwarrend bericht verspreid over het uitstellen van (fysieke) Feesten naar het najaar van 2021. Aanleiding was de officiële verklaring vanwege de Vlaamse bisschoppen over het uitstel van de communieplechtigheden. In de marge daarvan werd ook de boodschap gegeven dat een gelijkaardig uitstel ook zou gelden voor de vrijzinnige Feesten. Dit was wellicht een wat snelle en kort-door-de-bocht interpretatie van een telefonisch contact van een journalist met de voorzitter van deMens.nu, maar die boodschap zorgt nu uiteraard voor enige onduidelijkheid en ongerustheid bij onze feestafdelingen en -organisatoren.
Met deze communicatie willen we jullie evenwel graag geruststellen en indien nodig ook een hart onder de riem steken. Het spreekt vanzelf dat grote fysieke activiteiten – de 'klassieke' feesten zoals we die tot voor corona gekend hebben – dit voorjaar nog niet zullen kunnen plaatsvinden. Daarvoor moet er worden gewacht tot het virus dankzij de massale vaccinatie van onze bevolking onder controle is, en dat zal wellicht pas het geval zijn in de loop van het najaar.

Maar wat de komende maanden wel kan worden gepland, zijn goed doordachte, kleinschalige en 'coronabestendige' alternatieven, die volledig conform de geldende coronamaatregelen en richtlijnen worden georganiseerd. Makkelijk is dat niet, want met onze Feesten bevinden we ons (naargelang plaats, aantal mensen, organisatie en context) in verschillende 'sferen' (school, openlucht, andere locatie) waar mogelijk ook verschillende regels van toepassing zijn (de regels van een plaatselijke school, regels die met jeugdwerking te maken hebben, regels voor evenementen en openbare activiteiten, regels voor plechtigheden in het kader van een 'eredienst' enz.). Maar in ieder geval kunnen jullie als feestafdeling en organisator autonoom beslissen om zo'n 'alternatief Feest' op het getouw te zetten, zolang alles maar correct en veilig gebeurt.

Daar willen wij als Humanistisch Verbond en met onze vrijzinnige partners jullie graag bij ondersteunen, door jullie te informeren en te inspireren – wat dan ook de bedoeling is van de infosessie van 23 februari.
En uiteraard willen we jullie allen ook graag motiveren om met onze kinderen en jongeren deel te nemen aan het digitale alternatief Feest in je kot, zelfs ook als aanvulling of bijkomende activiteit naast een fysiek coronaproof alternatief.

Met al jullie vragen over een en ander kunnen jullie uiteraard terecht bij het secretariaat en de (provinciale) educatieve medewerkers van het Humanistisch Verbond en bij onze collega's van deMens.nu. Maar wees vooral ook welkom op onze infosessie op 23 februari.

Het team van het Humanistisch Verbond en de collega's van deMens.nu

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer