UITGESTELD, NIEUWE DATUM TE BEPALEN (2021)

Het thema? Verbindende communicatie als alternatief voor polarisatie.

We gaan hands-on te werk rond levensbeschouwing bij jongeren, polarisatie, identiteit, gesprekstechnieken, hoe omgaan met verschillen binnen je doelgroep en nog veel meer. In de diverse samenleving van vandaag kunnen we allemaal wel wat tips & tricks gebruiken.

PROGRAMMA:
———————————————————

👉 Onthaal 8u45

👉 Inleiding door Christophe Busch 9u15

Christophe Busch geeft ons inzichten in het thema ‘voorbij wij-zij’. Hij bespreekt de dynamiek van polarisatie en steekt met deze boeiende lezing ons intellectueel vuur aan om volledig opgewarmd aan de workshops te beginnen.

———————————————————

👉 WORKSHOPS 10u45

🌅 Burgerparticipatie: Waar begint dat ergens? – Bart Sliepen & Marc Bosman (demens.nu)

In deze interactieve workshop reiken we handvaten aan om verbindend aan de slag te gaan met jongeren (18-30j). We zoomen in op initiatieven van burgers die tegen polarisering ingaan en zich inzetten om het samenleven in lokale context te versterken. Hoe kunnen jongeren aan de slag gaan met initiatieven? En hoe kan je hen hierin begeleiden?

🌅 Debate the debated: debat als methodiek – Inneke en Céline (Hujo)

Hoe start je een debat (geen discussie) met jongeren over moeilijk te bespreken thema’s? Via verschillende methodieken kom je op een interactieve manier te weten hoe je aan de slag kan, van het zoeken van een stelling tot het debatteren in groep.

🌅 The good, the bad and the values” – Karen Moulart & Linde Waeyaert (demens.nu)

In deze workshop gaan we aan de slag met het kleur van jouw denken. Op een creatieve manier brengen we jouw waardenkader in beeld om van hieruit verbindend te kijken naar dat van je omgeving of… zien we net waarom het botst! Op deze manier krijg je inzichten mee rond identiteit, zelfreflectie en zingeving aan de hand van praktische tools die je vervolgens kan meenemen naar je eigen werkveld!

🌅 Wat drijft jou? Een speelse ontdekkingstocht naar je drijfveren en waarden – Doreen Coeckelbergh (demens.nu)

We doen wat we doen, maar vrijwel nooit ‘zomaar wat’. We hebben veelal ‘goede redenen’ om iets te doen of net te laten. Wat beweegt jou? Waar hecht jij belang aan? De focus van deze workshop ligt op zelfonderzoek, maar we maken tegelijk de reflectie naar jongeren en hoe je met hen aan de slag kan om onderliggende drijfveren en waarden te expliciteren.

——————————————————————————————————————–

👉 Lunchpauze met broodjes en artistiek project door Atelier Kastart

——————————————————————————————————————–

👉 WORKSHOPS 13u45

🌇 Wij of zij: omgaan met de dynamiek van polarisatie – Wij-Zij

Tijdens deze vorming krijg je een overzicht van de mechaniek van polarisatie, de vijf rollen die je daarin kan spelen én de vier gamechangers die je op weg zetten naar een succesvolle depolarisatie. Gewapend met die kennis ga je zelf aan de slag en pas je dit toe op een praktijkvoorbeeld.

🌇 Conflicthantering – Hujo

We zien conflicten vaak als iets negatiefs, als onjuist of als afbrekend. Deze opvatting belemmert ons bij het omgaan met conflicten, maar werken wel conflicten in de hand. Het goede nieuws is: Als het conflict goed gehanteerd wordt, kan het een positieve bijdrage leveren aan de relatie. Daar gaan wij tijdens deze workshop mee aan de slag!

🌇 Ben jij een Stoïcijn? – Ward De Baene (demens.nu)

Wat denk je van de volgende twee stellingen? 1) De werkelijkheid is in twee categorieën op te verdelen: wat wel in onze macht ligt en wat niet in onze macht ligt. 2) Mensen worden niet in verwarring gebracht door gebeurtenissen, maar door hun opvattingen over die gebeurtenissen. Ze maken beiden deel uit van de Stoïcijnse levenskunst waarmee we in deze workshop aan de slag. We vertalen dit ook naar een praktische gids om te werken met jongeren. We gaan in op vragen zoals ‘Hoe hou ik mezelf staande in deze moderne tijd vol veranderingen?’ ‘Welke waarden en inzichten kunnen mij nu echt helpen om veerkrachtig in het leven te staan?’ ‘Hoe reageer ik op tegenslagen? Wat maakt mijn leven zinvol?’ Op het einde van deze workshop ben je een pak praktische kennis rijker en weet je hoe verbindend Stoïcijnen zijn, hoe je iemand kan helpen met Stoïcijnse gesprekstechnieken en wat een Stoïcijn te zeggen heeft over wij vs zij.

🌇 Leren Filosoferen – Carl Geubbelmans (demens.nu)

Door naar de ander te luisteren en samen na te denken kan je je denkbeelden verruimen en groeien in verbondenheid. Hoe gaat dat in z’n werk? We proberen het zelf uit, en zo leer je stap voor stap filosoferen met jong en oud. Geen voorkennis vereist. En met veel leuke tips van de enthousiaste filosoof.

——————————————————————————————————————–

👉 Afsluitmoment om 16u

——————————————————————————————————————–

Tot dan!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer